Ce să mănânci în Bulgaria. 15 preparate pe care trebuie să le încerci
Urmează să pleci în vacanță la vecini pentru prima oară și nu cunoști bucătăria locală?
Nu-i nimic, pentru că am pregătit pentru tine o listă de bucate tradiționale pe care trebuie să le încerci! Bucătăria se concentrează mult pe carne, dar veți găsi și preparate vegetariene.
Gastronomia bulgărească are influențe turcești și grecești. Este fresh, cu o varietate mare de bânzeturi, iaurt sau legume de cea mai bună calitate. Hai să aflăm împreună cele mai populare feluri de mâncare din Bulgaria, precum și două deserturi pe care vi le recomandăm!
15. Banitsa
Este un produs de patiserie tradițional, pregătit din straturi de foietaj, ouă bătute și brânză bulgărească. Se coace la cuptor până când apare o crustă aurie și se servește alături de Ayran sau Boza. Este, practic, ca o plăcintă cu brănză doar că foietajul este vedeta principală aici.
14. Tarator
Este cea mai potrivită supă pentru o vară toridă. Se prepară din iaurt, castraveți și usturoi, o combinație indicată pentru masa de prânz. Se poate servi cu rachiu sau bere, dar niciodată cu vin.
13. Shkembe Chorba
Dacă iubești ciorba de burtă, atunci sigur îți va plăcea și Shkembe Chorba. Are o aromă unică și gust savuros, date în mare parte de usturoi, oțet și ardei roșu. Științific, s-a demonstrat că alungă mahmureala cu o singură condiție: trebuie consumată după trezire. Se servește alături de rachiu sau bere dacă e consumata la masa de prânz.
12. Salata Shopska
Este cea mai populară salată din Bulgaria și se prepară din roșii tocate, castraveți, ardei și ceapă. Peste ele se presară brânză albă bulgărească și se servește cu rachiu dublu refrigerat.
11. Kebapche
Este o chiftea din carne tocată și condimentată, fără ceapă, modelată în forma unui cârnat. Se prepară pe grătar și se servește alături de cartofi prăjiți presărați cu brânză bulgărească și salată Shopska.
10. Lyutenitsa
Este un produs care nu lipsește din cămările bulgarilor și se prepară din ardei roșii, ardei iuți, roșii, ceapă, ulei, sare, zahăr. Pe scurt, se aseamănă cu zacusca românească! Ardeii se coc, se curăță și se taie în bucăți mari, apoi se prăjesc sau se fierb în ulei și apă, alături de restul ingredientelor. Se servește pe pâine sau biscuiți.
9. Mish-mash
Este un produs din ouă și legume de vară, majoritare fiind roșiile și ardeii. Se adaugă brânză albă bulgărească, ceapă, sare și piper. Se mai poate prepara doar din ardei copți.
8. Kufte
Este un produs realizat din carne tocată de porc sau vițel, cu pătrunjel, ceapă, chimen, sare și piper. Pe scurt, chifteluțe bulgărești. Acestea sunt apoi gătite pe grătar foarte bine, pe ambele părți.
7. Meshana Skara
Este un produs la grătar ce conține un mix de kebapche, kufte, friptura de porc și un cârnat. Se servește alături de salată de fasole cu ceapă, lyutenitsa și cartofi prăjiți.
6. Musaca
Dacă îți place cea românească, atunci sigur îți va plăcea și varianta bulgărească. Se prepară din cartofi, roșii, carne tocată, toate acoperite cu sos alb și dafin. Se dă la cuptor și, după ce e gata, se servește cu iaurt.
5. Chushka Biurek
Este un produs pe care vegetarienii îl vor adora. Se face din ardei grași prăjiți, în care se pun ouă, brânză albă și se îneacă apoi în sos de roșii. Poate fi și fel principal, dar și secundar.
4. Lukanka
Este un cârnat picant din carne tocată amestecată bine cu curry și multe condimente aromate. După ce se lasă la uscat timp de 2 luni, se consumă ca atare alături de whisky, bere, vin sau rachiu.
3. Kavarma
Un fel tradițional bulgăresc ce se prepară din carne de porc, pui sau vită, alături de legume proaspete. Acestea pot varia de la morcovi, ceapă, ardei gras, roșii, ciuperci și vin. Totul se gătește obligatoriu într-un vas de lut. Este un fel de mâncare pe care turiștii îl comandă des la mare sau la munte.
2. Tort Garash
Se face din nuci și ciocolată, cu 5 straturi de nuci măcinate, zahăr și albuș de ou. După ce foile se coc și se răcesc, se așează una peste cealaltă și se ung cu o cremă din frișcă și ciocolată.
1. Marudnik
Este un desert ce se aseamănă cu o clătită groasă. Se face din făină, ouă, iaurt bulgăresc, praf de copt, unt și sare. Se coace pe o piatră fierbinte și se servește cu fructe, cel mai adesea fructe de pădure.